Lyyli loi kauneutta

Tänään on: 18.04.2024
Julkaistu: 21.09.2017 | Päivitetty: 10.04.2018

Kemijärveläinen muotikauppias Lyyli Perunka (1895-1969) jätti syvän jäljen kotiseudulleen ja kauemmaksikin.

Hänen värikäs persoonallisuutensa ja elämänasenateensa koskettavat ihmisiä edelleen. Kesällä 2015 Janne Kaisanlahti kirjoitti Lyyli Perungan elämänkerran "Minä loin kauneutta".Kesällä 2017 Kemppateatteri esitti Lyylin elämästä kertovan näytelmän, joka sai suuren suosion, ja esitykset jatkuvat syksyllä 2017.

Lyyli Perunka syntyi Kemijärvellä vuonna 1895. Hänen iänsä oli muurari ja äiti ompeli lastenhoidon ohella vaateita ihmisille. Lyyli oli 6-vuotias, kun äiti kuoli. Lapsuudestaan hän vietti osan Häckmanin kauppakartanossa kasvattityttönä, missä sai ensimmäisen kosketuksensa liike-elämään. Lyyli kävi keskikoulun Kemijärvellä ja työskenteli sitten kauppaliikkseiden palveluksessa Torniossa ja Vaasassa. Vuosina 1920-23 hän oli Helingissä Uuden Suomen toimituksen konristina.

Vuonna 1925 Lyyli palasi kotiseudulleen ja perusti Kemjärven Muotiliikkeen, jonka johtajana toimi vuoteen 1961 saakka.Pieni kauppa herätti aikanaan paljon huomiota kahdesta syystä. Ensinnäkin Lyyli hankki suhteillaan ja kielitaidollaan liikkeeseensä myytäväksi "suuren maailman " muotia, jota ei Lapin perukoilla siihen aikaan kovin usein nähty. Lyyli halusi herättää lappilaisten muotitietoisuuden ja tehdä Kemijärvestä "Lapin Pariisin".

Lyylin persoona oli ristiriitainen. Hän vaati ihmisiltä hyviä käytöstapoja , mutta saattoi itse suutuksissaan ajaa ihmisiä ulos kaupastaan solvausten kera. Lyylin miesjutuista riitti paljon juoruamista Kemijärvellä vuosikymmenten ajan.Kovan ulkokuoren alla Lyyli oli kuitenkin herkkä ja yksinäinen ihminen.

Monien mielestä Lyyli ei jäänyt historiaan siksi, että hän möi muotia, vaan hän halusi valaa ennen kaikkea itseluottamusta asiakkaisiinsa ja opettaa, että jokainen nainen voi olla oman elämänsä kuningatar. Lyyli halusi myös, että ihmiset näkevät kauneutta myös elämän pienissä ja arkisissa asioissa.

Janne Kaisanlahti